De laatste tijd krijg ik best wel veel vragen over brushes en hier wil ik dan ook graag iets over vertellen.
Ik teken en illustreer in de app Procreate op mijn iPad. In de loop der jaren heb ik meer dan 400 brushsets verzameld en in elke brushset zitten ook nog eens meerdere brushes. Je kan dus wel zeggen dat ik echt enorm veel brushes heb 😉
Ik heb veel gratis brushes online gevonden en ook brushsets gekocht van diverse artiesten. Verder heb ik veel over brushes geleerd door ze te bestuderen en uit te proberen. Ook heb Ik geëxperimenteerd met de verschillende functies in een brush en inmiddels ook een aantal brushes zelf gemaakt. En weet je wat nou zo grappig is? Uiteindelijk werk ik met maar een paar kleine brushsets en uit die brushsets gebruik ik dan soms ook alleen maar een paar favoriete brushes!
Mijn grootste valkuil was dat ik heel vaak dacht: “Die artiest is zóo ontzettend goed en die gebruikt zijn eigen brushes. Die brushes moet ik óók hebben en dan lukt het mij vast ook wel om dat resultaat te bereiken!”. Het ligt een beetje anders helaas, want geef mij de meest luxe Stradivarius viool en ik kan waarschijnlijk nog steeds geen noot zuiver daaruit krijgen. Zo ook dus met de brushes.
Persoonlijk vind ik een brushset pas echt interessant wanneer je ook weet hoe ze gebruikt worden en als beginner heb je daar vaak geen idee van. Hoe haal je bepaalde effecten uit een brush of wanneer en op welke grootte is het dat je dat mooie effect voor elkaar krijgt. En vergeet niet dat heel veel texturen nog steeds (in mijn ogen dan) te digitaal en te plat lijken op een ‘glad’ canvas.
Persoonlijk werk ik daarom meestal, bijna altijd eigenlijk wel, met een speciaal canvas waar al een textuur in zit. Dit geeft gelijk al extra diepte en een soort van rijkheid aan je illustratie. Ik hou er zelf namelijk enorm van wanneer het er allemaal uitziet alsof het echt op papier getekend is.
Wanneer ik zelf een online les maak (voor o.a. SkillShare) of in real life, krijg je van mij altijd een brushset zodat je ook echt hetzelfde effect kunt bereiken. Uiteraard zijn dit zelf gemaakte brushes en soms ook een enkeling uit Procreate zelf, die ik getweaked heb naar eigen gevoel. Verder zit er dan een eigen gemaakt canvas met texturen bij. Doordat je die les erbij hebt, zie je ook gelijk hoe ik de brushes gebruik.
Het is sinds kort ook mogelijk om mijn meest gebruikte illustratie brushset los aan te schaffen voor €15, inclusief een soft paper canvas. Er is een kleine eenvoudige video tutorial beschikbaar, waarin ik laat zien hoe ik ze gebruik, hoe je verschillende manieren van highlights en schaduwen kunt aanbrengen en hoe ik extra texturen aanbreng. Klik hier voor meer informatie.
Van alle brushsets die ik zelf heb aangeschaft, ben ik het meest tevreden met de brushes van Lisa Glanz. Haar aquarel brushes zijn in mijn ogen echt supergoed en ik werk er heel fijn mee. Ook haar andere sets zijn supergoed en fijn om mee te werken. Met alle set die zij maakt en verkoopt, komen ook mooie canvasses en een leuke tutorial. Je leert dan gelijk hoe je de brushes kan gebruiken op een manier zoals ze bedoeld en ontworpen zijn. Neem eens een kijkje op haar site: www.lisaglanz.com.
Vergeet ook niet gewoon eens te kijken in de brush library van Procreate zelf. Daar zitten enorm goede brushes in, zoals het 6 B pencil, de Larapuna en Willow Charcoal om er zo maar eens een paar te noemen. Ga daar gewoon eens mee spelen, probeer ze uit op verschillende groottes met meer of minder druk, doe ze eens over of door elkaar en probeer eens wat uit met andere kleuren en diverse blend modes. Sommige brushes reageren ook weer heel anders als je je pencil iets schuiner houdt (kijk maar eens met de 6B, die reageert net als een echt potlood in dat geval). Kortom: probeer, test, mix and match en wie weet ontdek je wel weer zelf hele leuke nieuwe effecten en resultaten.